Tania Mulder
Seksuele problemen bij de vrouw
De onderstaande tekst is afkomstig van een gezondheidspagina en bevat informatie die vaak op veel andere websites te vinden is. Hoewel deze informatie zeker waardevol en accuraat is, ontbreekt vaak een specifieke persoonlijke kijk die zelden wordt benadrukt. Laten we de tekst eens doornemen, en ik zal mijn aanvullingen en persoonlijke inzichten in rood markeren.
Bijna elke vrouw kan op een bepaald moment in haar leven te maken krijgen met seksuele problemen. In dit artikel bespreken we de mogelijke problemen waarmee heteroseksuele vrouwen kunnen worstelen, hoe deze problemen kunnen ontstaan en wat eraan gedaan kan worden. Het is belangrijk op te merken dat sommige van deze problemen ook bij lesbische of biseksuele vrouwen kunnen voorkomen.
Hoe seksuele problemen ontstaan
Om seksuele problemen beter te begrijpen, is het van belang om te weten wat er doorgaans nodig is om van seks te kunnen genieten. Er bestaat geen universele handleiding voor een bevredigend seksleven, omdat individuen sterk kunnen verschillen in hun opvattingen over seksualiteit, wat ze als normaal of abnormaal beschouwen, en wat ze als plezierig, opwindend of onaangenaam ervaren. Niettemin zijn er enkele algemene punten die voor bijna alle vrouwen van belang zijn om van seks te kunnen genieten.
Genieten van het eigen lichaam en seksuele gevoelens:
Het vermogen om van seksualiteit te genieten, begint vaak met het kunnen genieten van je eigen lichaam en seksuele gevoelens. Helaas hebben veel vrouwen opgegroeid met taboes en schaamte rond seksualiteit. Sommigen vinden hun eigen lichaam niet aantrekkelijk, hebben moeite met het ontdekken van hun eigen opwinding, of dragen negatieve ervaringen met zich mee. Het is essentieel om te leren van je eigen lichaam te houden en te ontdekken wat je plezierig vindt.
Communicatie met je partner over behoeften:
Vrouwen hebben vaak verschillende verlangens en behoeften dan mannen als het gaat om intimiteit en seks. Het is belangrijk om openlijk met je partner te kunnen praten over deze verschillen en samen manieren te vinden om hiermee om te gaan. Communicatie is cruciaal om een bevredigend seksleven te creëren.
Dat is zeker waar, maar welke vorm van seksuele beleving ken je als vrouw? Over het algemeen zijn er twee manieren om seks te ervaren:
Doelgerichte seks: Hier draait alles om het bereiken van een orgasme, vaak met de nadruk op mentale opwinding, zoals fantasieën, anticipatie en herinneringen. Dit is de seksuele ervaring die veel koppels kennen, vooral in langdurige relaties. Helaas is deze benadering niet altijd bevredigend, omdat niet iedereen goed in staat is om alleen het brein als het belangrijkste seksuele orgaan te gebruiken. Dit komt vaker voor bij vrouwen.
Verbondenheid en sensuele seks: Dit omvat het opwekken van opwinding door middel van emotionele verbinding, samen spelen, plagen en volledig in het moment zijn. Hierbij zijn jullie als koppel echt samen aan het vrijen, met actie en reactie. Je voelt elkaar en er is volledige aandacht voor elkaars behoeften. Dit is een benadering die veel stellen niet zo goed kennen, maar het is wel vaak de voorkeursmanier voor veel vrouwen.
Seksuele opwinding:
Seksuele opwinding is een essentieel onderdeel van plezierige seks. Het begint wanneer je seksueel gestimuleerd wordt, bijvoorbeeld door visuele prikkels, aanrakingen of seksuele gedachten. Bij opwinding stroomt er meer bloed naar de vagina, wat leidt tot vochtigheid en andere fysieke veranderingen.
Hier wordt voornamelijk gesproken over opwinding die voortkomt uit mentale prikkels, zoals visuele stimuli en erotische gedachten of de directe stimulatie van de clitoris wat dan vaak weer te direct is voor een vrouw. Hoewel het belang van strelingen wordt erkend – wat zeer positief is – rijst de vraag of je in staat bent om deze aanrakingen werkelijk te voelen en heirdoor opgewonden te kunnen raken. Tijdens seks zijn veel vrouwen vaak te veel in hun hoofd, bezig met gedachten over alledaagse zaken, onzekerheden, kinderen of andere zorgen, en ze zijn niet bezig met seks op een positieve manier. Ze richten zich op het voelen en beleven en zijn mogelijk minder bedreven in het gebruik van hun hoofd als seksueel orgaan. Als je niet bekend bent met de seksuele benadering die voor jou de meeste opwinding biedt, hoe kun je er dan over fantaseren?
Daar komt nog bij dat het ideaal is als de partner ook volledig aanwezig is en met volle aandacht bezig is met de aanrakingen, dus ook uit het hoofd en in het huidige moment. Helaas gebeurt dit maar zelden, omdat veel mannen gemakkelijk hun hoofd als hun voornaamste seksuele orgaan gebruiken.
Het is duidelijk dat er veel nodig is om echt te kunnen ervaren wat aanrakingen kunnen bewerkstelligen, maar wanneer al deze elementen samenkomen, ontstaat er magie in de slaapkamer. Het begrijpen van dit proces en het bewust proberen om in het moment te zijn, kan helpen om een diepere en bevredigendere seksuele verbinding te creëren.
Het orgasme:
Bij voldoende seksuele opwinding kan een vrouw een orgasme ervaren, wat een hoogtepunt van seksuele genoegdoening is. Er zijn verschillende manieren waarop een vrouw een orgasme kan bereiken, en deze variëren van persoon tot persoon.
Veel vrouwen geven aan dat seks die uitsluitend gericht is op het bereiken van een orgasme na verloop van tijd minder bevredigend kan zijn. Dit kan leiden tot seksuele problemen bij vrouwen, zoals verminderd verlangen, moeite met orgasme bereiken, of pijn tijdens geslachtsgemeenschap.
De herstelfase:
Na seksuele activiteit treedt de herstelfase in, waarin de opwinding afneemt en het lichaam terugkeert naar een niet-opgewonden staat.
Beschouw het bereiken van een orgasme als een seksuele activiteit. Sommige vrouwen kunnen herhaaldelijk een orgasme bereiken zonder hun opwinding te verliezen, en voor hen zijn seksuele problemen doorgaans niet aan de orde. Bij hen neemt de opwinding juist toe met elk orgasme. Maar dit geldt zeker niet voor alle vrouwen. Als je, net als ik, een vrouw bent die slechts één keer een orgasme kan bereiken en daarna haar opwinding direct verliest, kan dit een uitdaging vormen tijdens de gemeenschap. Alles begint weer op te drogen en de opwinding neemt aanzienlijk af. Het is begrijpelijk dat er dan weinig plezier wordt ervaren, terwijl dit juist het moment zou moeten zijn waarop partners intens genieten van de penetratie, toch? Dit kan zelfs een oorzaak zijn van pijn tijdens seks.
Pijn bij gemeenschap
Een veelvoorkomend seksueel probleem bij vrouwen is pijn bij gemeenschap. Dit kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:
Onvoldoende seksuele opwinding. Dit gebeurt door wat ik eerder heb uitgelegt. Niet de seks hebben die haar intens opwind, te veel in het hoofd, geen connectie enz.
Spierproblemen, zoals vaginisme
Huidirritaties bij de vaginaopening
Hormonale veranderingen, zoals tijdens de menopauze.
Veel vrouwen ervaren tijdens de menopauze een afname in vaginale vochtigheid, wat betekent dat ze meer nodig hebben dan wat ze tot nu toe gewend waren in hun seksleven. Dit kan worden aangepakt door te leren vrijen op een andere manier, zoals ik eerder heb uitgelegd. De methode die veel vrouwen en stellen niet bekend is, kan helpen bij het opwekken van meer opwinding, waardoor het lichaam voldoende tijd heeft om in een staat van opwinding te blijven, wat op zijn beurt kan leiden meer vocht en opwinding.
Gynaecologische aandoeningen zoals endometriose
Pijn bij gemeenschap kan leiden tot verminderde zin in seks en relatieproblemen.
Ook in dit geval kan het brein de gedachten belemmeren, vooral wanneer er angst is om pijn te ervaren. De alternatieve manier van vrijen die eerder is besproken, kan ook hier een oplossing bieden. Het gaat om vertrouwen in je eigen gevoelens, vrijen in het moment, zodat de aandacht niet wordt afgeleid door angstige gedachten over pijn. Alles wat nodig is om niet te denken, maar te voelen, kan verlichting bieden en het plezier kan dan weer op natuurlijke wijze ontstaan.
Gemeenschap lukt niet
Bij sommige vrouwen lukt het helemaal niet om gemeenschap te hebben of zelfs om een vinger in te brengen vanwege vaginisme. Dit kan primair (altijd aanwezig) of secundair (ontstaan na een periode waarin gemeenschap wel mogelijk was) zijn. Vaginisme wordt vaak geassocieerd met angst, spanning of negatieve seksuele ervaringen.
Geen of weinig zin in seks
Veel vrouwen ervaren periodes waarin ze geen of weinig zin hebben in seks. Dit kan te wijten zijn aan verschillende factoren, waaronder stress, relatieproblemen, gynaecologische klachten, hormonale veranderingen, negatieve seksuele ervaringen of onzekerheden.
“In deze context wil ik graag een aanvulling doen vanuit mijn jarenlange expertise. Het betreft een veelvoorkomend fenomeen: de verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke opwinding, evenals het wijdverspreide gebrek aan kennis hierover. Waar kun je eigenlijk terecht om hierover te leren?”
Moeilijk klaarkomen
Klaarkomen is voor vrouwen een gevarieerde ervaring, en sommigen kunnen moeite hebben om een orgasme te bereiken. Stress, vermoeidheid, pijn, psychologische factoren en onvoldoende kennis van het eigen lichaam kunnen bijdragen aan problemen met klaarkomen.
“Te veel in je hoofd zitten kan het vermogen om te voelen belemmeren, want wanneer je denkt, kun je vaak niet volledig in het moment zijn. Veel vrouwen die moeite hebben met klaarkomen, zullen zich wellicht herkennen in de constante stroom van gedachten die door hun hoofd gaan. Dit kunnen gedachten zijn zoals: ‘Het duurt zo lang’, ‘Hij doet zo zijn best’, ‘Het zal waarschijnlijk toch niet lukken’, of zelfs piekeren over het al dan niet kunnen klaarkomen. Dit fenomeen is bekend bij veel vrouwen en behoort tot een van de meest voorkomende oorzaken van moeilijkheden bij het bereiken van een orgasme: te veel nadenken en te weinig voelen.”
Gynaecologische klachten
Elke gynaecologische klacht of aandoening kan invloed hebben op het seksuele functioneren van vrouwen. Deze klachten kunnen leiden tot verminderde zin in seks, pijn, spanningen of schaamte.
Emotionele aspecten
Seksuele problemen kunnen leiden tot spanningen in een relatie en omgekeerd. Schulden, schaamtegevoelens en een gevoel van tekortschieten kunnen zich opstapelen en leiden tot angst of depressie.
Behandeling
Het bespreken van seksuele problemen met een huisarts, gynaecoloog, seksuoloog of andere zorgverlener is vaak de eerste stap naar het vinden van oplossingen. De behandeling kan variëren, afhankelijk van de oorzaak van het probleem. Dit kan onder andere bestaan uit psychotherapie, medicatie, hormoontherapie, bekkenfysiotherapie of seksuologische counseling. Het is belangrijk om te onthouden dat seksuele problemen vaak opgelost kunnen worden met de juiste ondersteuning en behandeling.
“Herken je jezelf in de zaken die in het rood zijn gemarkeerd? Dan ben je van harte welkom in mijn praktijk.”
Het is cruciaal om open te zijn over seksuele problemen en er niet alleen mee te blijven zitten. Communicatie met je partner is ook van groot belang om samen oplossingen te kunnen vinden. Blijf niet aarzelen om professionele hulp te zoeken, want er zijn veel opties beschikbaar om te helpen bij het verbeteren van je seksuele gezondheid en welzijn.
Workshop
Verleidelijke vrouw
Krijg meer zelfvertrouwen in het verwennen van je man tijdens de seks en geniet zelf ook veel meer
Online training
Kom uit je hoofd en voel, beleef intens genot tijdens de seks
Voor meer rust, intimiteit
en passie in je liefdesleven